Main Article Content

Abstract

Nutritional status is a condition caused by a balance between the intake of nutrition from food and the need for nutrients by the body. Nutrition problems inthe community will effect the quality of human resources, so that it becomes a serious problems for future development. The purpose of this study was to find out the improvement of cadre’s skills in determining nutrtitional status by using the nutritionla bar design conducted on 45 caders subjects in Poyandu Lingga Village and Pancaroba Village, sungai Ambawang District Kubu Raya Regency, West Kalimantan.the results showed that the average skills of posyandu caders before being given training on the use nutritional ruler was 36.00 and after being given nutrition relur media increased to 95.22. Conclusion there are differences in the posyandu cader’s skill in using the nutrition bar to determine the nutritional status of children under five between before and after the nutrition bar is given (p=0,000).

Keywords

Nutrition status rule cadres skills

Article Details

Author Biography

Jurianto Gambir, Poltekkes Kemenkes Pontianak

Poltekkes Kemenkes Pontianak Jurusan Gizi SINTA ID : 6000512
How to Cite
Suaebah, S., & Gambir, J. (2020). Pemanfaatan Mistar Gizi sebagai Media Pengukur Status Gizi untuk Meningkatkan Keterampilan Kader Dalam Menentukan Status Gizi Balita. Poltekita : Jurnal Ilmu Kesehatan, 14(1), 37-42. https://doi.org/10.33860/jik.v14i1.57

References

  1. Lestari, P., Widardo, & Mulyani, S. Pengetahuan Berhubungan dengan Konsumsi Tablet Fe. Jurnal Ners dan Kebidanan Indonesia, 2015. 146.
  2. Thamaria, N. Penilaian Status Gizi. 2017.
  3. Kementrian Kesehatan. Hasil Utama Riskesdas 2018.
  4. Kementrian Kesehatan. Hasil Pemantauan Status Gizi (PSG)Tahun 2016. Jakarta.
  5. Departemen Kesehatan RI. Pedoman Umum Pengelolaan Posyandu. Jakarta: Departemen RI. 2006.
  6. Sagita, A. Peran Kader Posyandu Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Ibu Dan Anak Di Dusun Lamasariang Kelurahan Balanipa Kecamatan Balanipa Kabupaten Polewali Mandar. 2017.
  7. Nasrul, Zainul, Hafid F, Taqwin. Manfaat Media Flipchart dan Spanduk dalam Perilaku Kesehatan 1000 HPK di Sulawesi Tengah. Media Kesehat Masy Indones. 2018;14(1):52–60.
  8. Fuada, N., Salimar, & Irawati, A. Kemampuan Kader Posyandu Dalam Melakukan Pengukuran Panjang/Tinggi Badan Balita. Jurnal Ekologi Kesehatan. 2014.
  9. Islami, W. (2018). Pemanfaatan Modifikasi Cakram Gizi Sebagai Media Lingkaran Status Gizi Untuk Meningkatkan Keterampilan Kader Dalam Menentukan Status Gizi Balita.
  10. Dwi Hartati, 2010, Efektivitas Simulasi Monopoli Penilaian Status Gizi Balita Posyandu Untuk Meningkatkan Kemampuan Kaderdi Puskesmas I Tegal Selatan Kota Tegal Tahun 2009, Skripsi, Ilmu Kesehatan Masyarakat Fakultas Ilmu Keolahragaan Universitas Negeri Semarang.
  11. Mimin Triyanti, Laksmono Widagdo, Syamsulhuda, 2017 Peningkatan Pengetahuan dan Ketrampilan Kader Pemantauan Tumbuh Kembang Balita di Posyandu dengan Metode BBM dan Mind Mapping (MM), Jurnal Promosi Kesehatan Indonesia 2017;12(2): 265-277
  12. Hermina, Sri Prihatini, Pengembangan Media Poster dan Strategi Edukasi Gizi untuk Pengguna Posyandu dan Calon Pengantin, Buletin Penelitian Kesehatan 2015;43(3): 195-206