Tingkat Pengetahuan Gizi Seimbang dan Gaya Hidup Pegawai Obesitas di Wilayah Kerja Kepolisian Resor Belitung Timur
Knowledge Of Balanced Nutrition And Lifestyle Of Obese Employees In The Working Area Of The East Belitung Resort Police
Keywords:
Gaya Hidup, Obesitas, PengetahuanAbstract
Background: Obesity is a nutritional problem in the community caused by a lack of balanced nutrition knowledge and an unhealthy lifestyle. Nutritional knowledge and a healthy lifestyle influence a person's attitudes and behaviors. According to the 2023 Riskesdas, the prevalence of obesity in the Bangka Belitung Islands Province is 24.5%. Purpose: To identify the overview of the level of knowledge of balanced nutrition and the lifestyle of obese employees in the work area of the East Belitung Police. Methods: This study is a quantitative research with a descriptive research design involving 57 respondents selected using purposive sampling technique. The research data consists of primary data obtained from questionnaire responses, and secondary data including body weight and height obtained from the Health Clinic of East Belitung Police Resort. Results: In the workplace area of the Police Resort (Polres), employees classified as obese are predominantly male (94.7%), married (82.5%), and have completed high school education (73.7%). The average score for balanced nutrition knowledge is 57.06, categorizing it as sufficient, while the average lifestyle score is 83.30, indicating a good category. All employees fall into the central obesity category. Conclusion: Most of the respondents have sufficient knowledge of balanced nutrition and lead a healthy lifestyle. It is recommended to increase physical activity, especially for police officers with overweight and obesity nutritional status.
Downloads
References
Annurullah, Gifta Alifa, Maulyda Shakeela Jasmine, Nandita Ardrafitri Saraswati, Yabsutur Rizka, Fakultas Ilmu Kesehatan, Pembangunan Nasional, and Veteran Jakarta. 2021. “Faktor Resiko Obesitas Pada Pekerja Kantoran.” Jurnal Kesehatan Tambusai 2(2):80–88.
Arifani, Syifa, and Zulia Setiyaningrum. 2021. “Faktor Perilaku Berisiko Yang Berhubungan Dengan Kejadian Obesitas Pada Usia Dewasa Di Provinsi Banten Tahun 2018.” Jurnal Kesehatan 14(2):160–68. doi: 10.23917/jk.v14i2.13738.
Az-Zahra, A., I. Muyassar, and S. Maharani. 2022. “Pengaruh Gaya Hidup Terhadap Kejadian Obesitas Di Indonesia.” Researchgate.Net 4(December):110.
Frisca, Idawati Karjadidjaja, and Alexander Halim Santoso. 2019. “Prevalensi Obesitas Sentral Berdasarkan Lingkar Pinggang Pada Pengemudi Bus Antar Kota” Jurnal Muara Sains, Teknologi, Kedokteran Dan Ilmu Kesehatan 3(2):231–36.
Gustini, Rumbo Helmi, and Risaldi. 2022. “Gaya Hidup Penderita Hipertensi Di Parigi Mautong.” Pustaka Katulistiwa 03(1):27–36.
Intantiyana, Meylda, Laksmi Widajanti, and M. Zen Rahfiludin. 2018. “Hubungan Citra Tubuh, Aktivitas Fisik Dan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Putri Gizi Lebih Di SMA Negeri 9 Kota Semarang.” Jurnal Kesehatan Masyarakat 6(5):404–12.
Irfan, Muhamad, Mayang Sari Ayu, Histori Artikel, Universitas Islam, Kata Kunci, and Muhamad Irfan. 2022. “Hubungan Pola Konsumsi Minuman Bergula Terhadap Obesitas Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Uisu Tahun 2022 the Relationship between the Consumption Patterns of Sugary Drinks and the Obesity of Medical Faculty Students of Uisu in 2022.” Jurnal Kedokteran Ibnu Nafis 11(1):31–36.
Kristiana Pelealu, Silvia, Maxi Moleong, and Lucyana Pongoh. 2021. “Hubungan Pola Makan Dan Minum Dengan Kejadian Obesitas Di Sma Negeri 1 Tomohon.” Jurnal Kesehatan Masyarakat UNIMA 02(02):32–37.
Lubis, M Y; Hermawan, D; Febriani, U; Farich, A. 2020. “Hubungan Antara Faktor Keturunan, Jenis Kelamin Dan Tingkat Sosial Ekonomi Orang Tua Dengan Kejadian Obesitas Pada Mahasiswa Di Universitas Malahayati Tahun 2020.” Jurnal Human Care 2:891–900.
Lubis, Aulia Hayani. 2022. “Analisis Expert System Diagnosis Penyakit Obesitas Pada Orang Dewasa Menggunakan Backward Chaining Method.” JATISI (Jurnal Teknik Informatika Dan Sistem Informasi) 9(3):1905–16. doi: 10.35957/jatisi.v9i3.2230.
Nugraha, Fajar, Riki Relaksana, and Adiatma Y. .. Siregar. 2021. “Determinan Sosial Ekonomi Terhadap Berat Badan Lebih Dan Obesitas Di Indonesia: Analisis Data Ifls 2014.” Jurnal Ekonomi Kesehatan Indonesia 5(2). doi: 10.7454/eki.v5i2.4124.
Nurfiriani, Jesi. 2023. “Edukasi Gizi Menggunakan Media Video Animasi Dan Poster 2023.” The Indonesian Journal of Health Promotion 6(3):503–6.
Nurhidayati, Nuzuliyati, Irlina Raswanti Irawan, and Sudikno Sudikno. 2022. “Hubungan Obesitas Dengan Profil Lipid Pada Remaja Di Indonesia.” Penelitian Gizi Dan Makanan (The Journal of Nutrition and Food Research) 45(1):35–46. doi: 10.22435/pgm.v45i1.6081.
Putri, Linta Meyla, Silvia Haniwijaya Tjokro, and Hermanto Wijaya. 2023. “Upaya Edukasi Risiko Obesitas ‘Retas’ Pada Keluarga Di Wilayah Kota Surabaya.” Community Development in Health Journal 1:130. doi: 10.37036/cdhj.v1i2.458.
Susindra, Yoswenita, and Riasyah Al Waja Permatasari. 2023. “Pengaruh Media Pembelajaran Infografis Berbasis Aplikasi Android Terhadap Tingkat Pengetahuan Mengenai Obesitas Pada Remaja Putri.” ARTERI : Jurnal Ilmu Kesehatan 4(2):81–86. doi: 10.37148/arteri.v4i2.269.
Syah, Justiyulfah, Afif D. Alba, and Zulikha. 2021. “Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan Indonesia Hubungan Pola Makan Dan Gaya Hidup Dengan Terjadinya Obesitas Pada Anak Usia 7-12 Tahun Di Kavling Flamboyan Di Kota Batam Tahun 2021.” Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan Indonesia 1(1):66–84.
Tiara, Putri Prima, and Lasnawati Lasnawati. 2022. “Makna Gaya Hidup Sehat Dalam Perpektif Teori Interaksionisme Simbolik.” Humantech : Jurnal Ilmiah Multidisiplin Indonesia 1(11):1627–38.
Yuningsih, Resta ;. Kurniasari Ratih. 2022. “Pengaruh Edukasi Gizi Melalui Media Bergambar Dan Permainan Terhadap Pengetahuan Gizi Seimbang Pada Anak Sekolah Dasar (Suatu Pendekatan Studi Literatur Review).” Jurnal Kesehatan Masyarakat 10:1–7.