Utilization Of Gravestone (Pilsbryoconcha Exilis) A Local Food Ingredients Source Of Protein

Pemanfaatan Kerang Kijing (Pilsbryoconcha Exilis) Sebagai Bahan Pangan Lokal Sumber Protein

https://doi.org/10.33860/jpmsh.v2i1.485

Authors

  • Elvyrah Faisal Poltekkes Kemenkes Palu
  • Bahja Poltekkes Kemenkes Palu
  • Stevi Indriastuti Maharadi Poltekkes Kemenkes Palu

Keywords:

Gravestone (Pilsbryoconcha Exilis);, Protein, Chips

Abstract

Food is one of the most important things in human survival and in terms of fulfilling a person's nutrients needed to grow and develop. In accordance with the diversity of resources, culture and local wisdom. Indonesia has a variety of local food sources that produce animal protein in the form of fish, shrimp, shellfish, and others. One source of animal protein that is still rarely known is freshwater clams or Gravestone (Pilsbryoconcha Exilis). People in the North Morowali or Morowali areas usually call the mussel (Pilsbryoconcha Exilis) as meti. One example of the use of this shellfish is making Chips. This Gravestone Chips (Pilsbryoconcha Exilis is made as an alternative to get protein intake. The purpose of this community service is to find out the development of Gravestone chips (Pilsbryoconcha Exilis). The results of community service showed that the results of the assessment before the counseling (pretest) were 27.3% of participants with good knowledge and there was an increase after attending the counseling (posttest) to 91.7%. The conclusion of this community service is that this activity has a good impact on participants in terms of knowledge about protein sources from local food and examples of their processing.

References

Dewi, S. 2018. Identifikasi Soil Transimitted Helminths (STH) Pada Kerang Air Tawar (pilsbryoconcha exilis) Dengan Metode Sedimentasi.
Harmain, R. 2014. Formulasi Kerupuk Ikan Gabus yang Disubstitusi dengan Tepung Sagu. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 2 (2): 81-87
Kusumaningrum, I. 2016. Karakteristik Kerupuk Ikan Fortifikasi Dari Tulang Ikan Belida. Jurnal Pengelolaan Hasil Perikanan Indonesia, 19 (3): 233-240
Mujanah, S. 2016. IbM Kelompok Usaha Kecil Kerupuk Di Kenjeran Kota Surabaya. Jurnal Pengabdian LPPM Untag Surabaya, 2 (1), 103-116.
Ningsih, P. 2009. Karakteristik Protein Dan Asam Amino Kijing Lokal (Pilsbryoconcha Exilis) Dari Situ Gede, Bogor Akibat Proses Pengukusan. Skripsi. Tidak dipublikasikan. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor.
Nugraha, A. 2014. Implementasi Peraturan Bupati No 20 Tahun 2010 Tentang Kebijakan Percepatan Penganekaragaman Konsumsi Pangan Berbasis Sumber Daya Lokal Di Kabupaten Kudus. Skripsi. Fakultas Ilmu Pemerintah, Fakultas Ilmu Sosial Dan Ilmu Politik Universitas Diponegoro
Sandy, P. 2016. Efektifitas Kijing Air Tawar (Pilsbryoconcha Exilis) Sebagai Biofilter Dalam Sistem Resirkulasi Terhadap Laju Penyerapan Amoniak dan Pertumbuhan Ikan Lele Sangkuriang (Clarias Gariepinus). Jurnal Rekayasa dan Budidaya Perairan, 4(2): 2302-3600
Saputri, R. 2016. Pola Konsumsi Pangan dan Tingkat Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 12(3): 2502-4140
Suhaimin, A. 2019. Pangan, Gizi, dan Kesehatan: CV Budi Utama. Yogyakarta
Sulistiawan, N. 2007. Potensi Kijing (Pilsbryoconcha Exilis) Sebagai Biofilter di waduk Cirata, Kabupaten Kampar, Jawa Barat. Jurnal Manajemen Sumber Daya Perairan, 10 (3): 5-12
Susiwi, S. 2009. Penilaian Organoleptik. Karya Tulis Ilmiah. Tidak dipublikasikan. Jurusan Pendidikan Kimia Universitas Pendidikan Indonesia
Suyanto. 2013. Karakteristik dan Deskripsi Kerang Kijing (Pilsbryoconcha Exilis). Deskripsi Kerang Kijing, (Suyanto), 7-13
Rahmawati, R., Firmansyah, F., Syarif, A., & Arwati, S. (2020). Penyuluhan dan Pelatihan Olahan Sagu Menjadi Produk Brownies Dan Cookies Pada Tim Penggerak Pkk Desa Purwosari Kecamatan Tomoni Timur Kabupaten Luwu Timur. To Maega | Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 23. https://doi.org/10.35914/tomaega.v3i1.278
Thamrin, M. 2018. Kajian Kualitas Sensori dan Proksimat Kerupuk dengan ProporsiDaging Kalandue (Polymesoda Erosa) dan Tepung Tapioka yang Berbeda. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 1 (2): 1475-2621

Published

2022-08-31

How to Cite

Faisal, E., Bahja, & Stevi Indriastuti Maharadi. (2022). Utilization Of Gravestone (Pilsbryoconcha Exilis) A Local Food Ingredients Source Of Protein: Pemanfaatan Kerang Kijing (Pilsbryoconcha Exilis) Sebagai Bahan Pangan Lokal Sumber Protein. Jurnal Pengabdian Masyarakat: Svasta Harena, 2(1), 1–4. https://doi.org/10.33860/jpmsh.v2i1.485