Hubungan Pengetahuan dengan Perilaku Diet Hipertensi
Relationship between Knowledge and Hypertension Diet Behavior
Keywords:
Pengetahuan, Perilaku, Diet HipertensiAbstract
Introduction: Behavior is an important component of individual success in improving their health status. Dietary behavior for hypertensive patients is one of the efforts recommended by health workers to stabilize blood pressure. Knowledge is very influential on hypertensive patients in carrying out dietary compliance. Objective: To determine the relationship between knowledge and hypertension diet behavior. Methods: Descriptive research type, correlation method with cross sectional approach. The study population was hypertensive patients with a total sample of 83 selected by purposive sampling technique. Data collection using a questionnaire. Results: The results showed that there was a relationship between knowledge and hypertension diet behavior with a p-value of 0.006. Conclusion: There is a relationship between knowledge and hypertension diet behavior. The research suggestion is that further research be carried out to discuss hypertensive diet behavior in more depth with observation.
Downloads
References
Amelia, R. (2020). Hubungan Dukungan Keluarga Terhadap Kepatuhan Diet Hipertensi Pada Penderita Hipertensi Di Kelurahan Tapos
Depok. Jurnal Kesehatan Saelmakers Perdana, 3(1), 77–90. http://ojs.ukmc.ac.id/index.php/JOH
Asyrofi, A., Setianingsih, & Munthoha, A. (2017). Perbedaan Penatalksanaan Diet Hipertensi Pada Berbagai Tingkat Pengetahuan Dan
Dukungan Keluarga. Community of Publishing in Nursing, 5(3), 169–176.
Darmarani, A., Darwis, H., & Mato, R. (2020). Hubungan Pengetahuan Dengan Kepatuhan Diet Hipertensi Pada Lansia Yang Menderita
Hipertensi Di Desa Buntu Buda Kecamatan Mamasa. Jurnal Ilmiah Kesehatan Diagnosis, 15(4), 366–370.
http://www.libnh.stikesnh.ac.id/index.php/jikd/article/view/390/381
Fernalia, Busjrat, & Jumaiyah, W. (2019). Efektifitas Metode Edukasi Audiofisual Terhadap Self Management Pada Pasien Hipertensi. Jurnal
Keperawatan Silampari, 3, 221–233.
Harmili, Margo, N., Kesuma, E. G., & Utami, S. (2021). Analisis Tingkat Pengetahuan Lansia Dengan Perilaku Diet Hipertensi Pada Lansia.
Jurnal Of Ners Community, 12(2), 151–156.
Heriyandi, Hasballah, K., & Tahlil, T. (2018). Pengetahuan , Sikap , Dan Perilaku Diet Hipertensi Lansia Di Aceh Selatan. Jurnal Ilmu
Keperawatan, 6.
Kementrian Kesehatan. (2018). Hasil Utama Riskesdas 2018.
Martini, N. S., Maria, I., & Mawaddah, N. S. (2019). Hubungan Tingkat Pengetahuan Dengan Kepatuhan Diet Hipertensi Di Puskesmas
Astambul. Jurnal Keperawatan Suaka Insan (Jksi), 4(2), 114–119. https://doi.org/10.51143/jksi.v4i2.189
Mulyati, L., Yetti, K., Sukmarini, L., Tinggi, S., Kesehatan, I., Keperawatan, F. I., & Indonesia, U. (n.d.). Analisis Faktor yang Memengaruhi
Self Management Behaviour pada Pasien Hipertensi Analysis of Factors Effecting Self-Management Behaviour among Patients with
Hypertension. 1.
Nuridayanti, A. (2016). Pengaruh Edukasi Diet Dan Terapi Obat Terhadap Pengetahuan, Perilaku Dan Kepatuhan Minum Obat Penderita
Hipertensi Di Pos Pembinaan Terpadu Kelurahan Mojokerto Kota Kediri Jawa Timur. Universitas Muhammadiay Yogyakarta.
http://repository.umy.ac.id/handle/123456789/7502
Oktaria, M., Hardono, H., Wijayanto, W. P., & Amiruddin, I. (2023). Hubungan Pengetahuan dengan Sikap Diet Hipertensi pada Lansia.
Jurnal Ilmu Medis Indonesia, 2(2), 69–75. https://doi.org/10.35912/jimi.v2i2.1512
Ottu, T. S. K., Monika, R., & Priyantari, W. (2021). Hypertension Knowledge and Diet Adherence Among Older Adults With Hypertension.
Jurnal Kesehatan, 12(1), 378–383.
Purnomo, E. D. (2015). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Dengan Kepatuhan Diit Pada Penderita Hipertensi Di Puskesmas Siantan Hilir
Pontianak. Journal ProNers, 3(1), 49–58.
Putri, D. M. F. S., & Supartayana, K. D. (2020). DENGAN KEPATUHAN DIET HIPERTENSI DI PANTI SOSIAL TRESNA. Jurnal Medika Usada,
(2013), 41–47.
Ridwan, A., Boonyasopun, U., Jittanoon, P., & R, F. D. (2021). Pengaruh Program Manajemen Diri Berbasis Kelompok Terhadap Perilaku
Diet Hipertensi Di Aceh. Cakradonya Dental Journal, 13(2), 88–96. https://doi.org/10.24815/cdj.v13i2.23528
Sakina, S., Ratu, J. M., & Weraman, P. (2020). Hubungan antara Karakteristik Demografi dan Pengetahuan dengan Self Management
Hipertensi Pada Masyarakat Suku Timor: Penelitian Cross Sectional. Jurnal Penelitian Kesehatan Suara Forikes, 11(2), 245–252.
Shalahuddin, I., Rosidin, U., & Sumarna, U. (2022). Hubungan Pengetahuan, Sikap Dengan Perilaku Pengaturan Diet Hipertensi Di
Puskesmas Guntur Garut. Jurnal Kesehatan, 9(3), 192–202. https://doi.org/10.25047/jkes.v9i3.287
Wati, P. (2018). Hubungan Tingkat Pengetahuan dengan Perilaku Diet pada Pasien Hipertensi Primer di Wilayah Kerja Puskesmas
Jenggawah Kabupaten Jember. Fakultas Keperawatan Universitas Jember, 1–134.
Widyawati, Febrianti, N., Rabiah, R., & Ponulele, H. (2018). Pengaruh Pengetahuan, Sikap Dan Dukungan Kelarga Terhadap Diet
Hipertensi Di Desa Hulu Kecamatan Pancur Batu Tahun 2016. Jurnal Kesehatan, 11(2622–7363).
Published
How to Cite
Issue
Section
Copyright (c) 2023 Fitriani, Titi Iswanti Afelya, Syahrani Hikmatullah Syam, Dg Mangemba
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.